12. MÚČNA ZMES NA 1 KG CHLIEB - BÁBOVKOVÁ ZMES SLADKÁ (0,7 kg)
Zloženie:
• pšeničná múka
• sušené hrozienka
• kukuričná múka
• cukor, soľ
• srvátka sušená
• svätojánsky chlieb (prášok)
• dextrózua
• kakao, potravinárske farbivo (E 104, 110, 124)
• ražný kvások
• pekárenský prípravok (E 450,471,481,500)
• zemiaková múka
• vanilín, guara guma, enzýmy
• kyselina citrónová, stužený tuk,
• priložené sušené aktívne droždie
Alergény:
• lepok
• mlieko
Priemerné výživové hodnoty v 100 g výrobku suchej zmesi
Bielkoviny.....................................12,3
Sacharidy......................................59,2
Tuky.................................................2,6
Využiteľná energia.............1290 kJ
Pečenie v domácej pekárničke
Pekárničku nastavíme na základný program, kôrka bledá. Do nádoby domácej pekárničky najskôr nalejeme 3,5 dcl vlažnej vody, postupne prisypeme zmes zo sáčku, nakoniec dosypeme priložené aktívne kvasnice v sáčku.
Necháme miešať cesto, nemalo by byť riedke ani lepkavé, v prípade že je husté, lyžičkou postupne pridávame vodu. Správne cesto je tuhé ale ťažné, pri miešaní sa netrhá.
P.S.: Dôkladne si prečítajte návod svojej pekárničky a porovnajte postup s výrobcom.
Pečenie v rúre
Pol zmesi nasypeme do misky, urobíme v strede priehlbinku, do šálky dáme trochu vlažnej vody, do ktorej nasypeme priložené droždie, to rozmiešame a následne nalejeme do priehlbiny. Premiešame s múkou, postupne pridávame vodu (vody spolu cca 3,5 dcl) a ostatok múky a dôkladne premiešavame. Cesto má byť husté a nemá lepiť. Misku prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto napríklad blízko radiátora alebo položíme misku s cestom na misku s teplou vodou. Po vykysnutí, cca 45 minút, zväčší objem dvakrát.
Vykysnuté cesto preložíme na tablu, premiesime a vytvarujeme bochník. Položíme na vymastený plech a necháme podkysnúť asi 15 minút. Povrch potrieme vodou a vložíme do vyhriatej rúry na 250 °C. Pečieme asi 10 minút, potom znížime teplotu na 150 °C a pečieme asi 45 minút. Po vybratí z rúry potrieme povrch studenou vodou, vyložíme na dosku a necháme vychladnúť.
P.S.: Pri prvom pečení treba častejšie kontrolovať chlebík v rúre lebo každá rúra na pečenie pečie trochu inak. Treba zohladniť postup pečenia.
vymiesený podkysnutý bochník pripravený na pečenie v rúre
vložený na mierne vymastený pekáč, pripravený na pečenie v rúre
e-mail: mlynzrno@mlyn-zrno.sk
Mlyn Zrno
Miroslav Grznár, Veľké Hoste 182, 956 38 Šišov
tel./fax: 00421387695717, mob.brána: 00421907705129
mobil: 00421905652426