9. Múčna zmes na 1 kg chlieb - Viaczrnná tmavá zmes (0,7 kg)
Zloženie:
• Pšeničná múka
• Ražná múka
• Špaldová múka
• Jačmenná múka
• Kukuričná múka
• Pšenová múka
• Amarantová múka
• Pohánková múka
• Zemiaková múka
• Rasca
• Pšeničný slad
• Štartovacie kultúry
• Srvátka
• Kyselina ascorbová (vitamín C)
• Soľ
• Cukor
• priložené sušené aktívne droždie
• BIO SUROVINY:
• bio srvátka
• bio pšeničný lepok
• bio sójová múka
• bio kukuričný škrob
• ALERGÉNY:
• glutén
• laktóza
• sója
Priemerné výživové hodnoty v 100 g výrobku
bielkoviny..............................13,9
sahcaridy..................................59
tuky...........................................2,1
využiteľná energia........1312 kJ
Pečenie v domácej pekárničke
Pekárničku nastavíme na základný program. Do nádoby domácej pekárničky najskôr nalejeme 3,5 dcl vlažnej vody, postupne prisypeme zmes zo sáčku, nakoniec dosypeme priložené aktívne kvasnice v sáčku.
Necháme miešať cesto, nemalo by byť riedke ani lepkavé, v prípade že je husté, lyžičkou postupne pridávame vodu. Správne cesto je tuhé ale ťažné, pri miešaní sa netrhá.
P.S.: Dôkladne si prečítajte návod svojej pekárničky a porovnajte postup s výrobcom.
Pečenie v rúre
Pol zmesi nasypeme do misky, urobíme v strede priehlbinku, do šálky dáme trochu vlažnej vody, do ktorej nasypeme priložené droždie, to rozmiešame a následne nalejeme do priehlbiny. Premiešame s múkou, postupne pridávame vodu /cca 3,5 dcl/ a ostatok múky a dôkladne premiešavame. Cesto má byť husté a nemá lepiť. Misku prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto napríklad blízko radiátora alebo položíme misku s cestom na misku s teplou vodou. Po vykysnutí, cca 45 minút, zväčší objem dvakrát.
Vykysnuté cesto preložíme na tablu, premiesime a vytvarujeme bochník. Položíme na vymastený plech a necháme podkysnúť asi 15 minút. Povrch potrieme vodou a vložíme do vyhriatej rúry na 250 °C. Pečieme asi 10 minút, potom znížime teplotu na 150 °C a pečieme asi 45 minút. Po vybratí z rúry potrieme povrch studenou vodou, vyložíme na dosku a necháme vychladnúť.
P.S.: Pri prvom pečení treba častejšie kontrolovať chlebík v rúre lebo každá rúra na pečenie pečie trochu inak. Treba zohladniť postup pečenia.
vymiesený podkysnutý bochník pripravený na pečenie v rúre
vložený na mierne vymastený pekáč, pripravený na pečenie v rúre
e-mail: mlynzrno@mlyn-zrno.sk
Mlyn Zrno
Miroslav Grznár, Veľké Hoste 182, 956 38 Šišov
tel./fax: 00421387695717, mob.brána: 00421907705129
mobil: 00421905652426