Ovsené vločky
Prečo ovsené vločky?
Ovsené vločky sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, zdravých tukov,
minerálov a vitamínov. Ak máte nedostatok vitamínov B, vápnika, železa, fosforu či lecitínu, mali by ste siahnuť práve po vločkách. Hodia sa aj pri diétnom režime, pretože dokážu zasýtiť na dlhý čas a energiu uvoľňujú postupne.
Nie sú však len pre chudnúcich. Osoh z nich majú aj ľudia s vysokým cholesterolom. Ovsené vločky totiž nie sú len potravinou, ale svojím spôsobom aj liekom. Mali by sa konzumovať pri problémoch so žalúdkom, pri kožných ekzémoch i v období rekonvalescencie.
Porciu ovsených vločiek si môžete dopriať každý deň, mimoriadne vhodná je pre tých, čo majú problémy so stolicou, obsahuje totiž veľa vlákniny, ktorá dá tento problém do poriadku.
Ovsené vločky sú vyrobené špeciálnym technologickým postupom zo zrna ovsa nahého, s výnimočnou chuťou a s obsahom ľahko rozpustnej vlákniny. Vločky sú vhodné na prípravu kaší, müsli, nátierok, nákypov, placiek alebo nimi môžeme posypať sladký koláč.
Pravá domáca granola
Najznámejšie použitie ovsených vločiek je v klasickom müsli. No müsli už nie sú také cenovo prístupné ako samy vločky. Skúste si ich pripraviť sami doma.
Suroviny: Ovsené vločky, hnedý cukor, mandle alebo lieskovce, slnečnicové semienka, kokos, rastlinný olej, med alebo javorový sirup
Postup: Vo veľkej miske zmiešame 8 hrnčekov vločiek, 2/3 hrnčeka cukru, 1 hrnček mandlí alebo lieskovcov, 1 hrnček slnečnicových semienok, 1 alebo 2 hrnčeky kokosu. Dobre premiešame. Pridáme 2/3 hrnčeka oleja, 1/2 hrnčeka tekutého medu alebo javorového sirupu. Opäť dobre premiešame. Dáme na vymastený plech a pečieme 1/2 až 1 hodinu. Občas premiešame, aby zmes nezhorela. Po vychladnutí vložíme do sklenených pohárov. Konzumujeme, keď na ne dostaneme chuť, s mliekom, jogurtom alebo len tak čisté.
Ovsená kaša
Povarte 8 dkg vločiek pol hodiny v pol litri osolenej vody a následne dochuťte lekvárom, škoricou, ovocím, hrozienkami, ovocným jogurtom alebo inou pochutinou. Iným variantom kaše je dochutenie na slano, teda s opraženou cibuľou alebo napríklad bryndzou.
Ovsené fašírky
Vločky zalejeme na dve minúty vrelou osolenou vodou. Po scedení ich necháme vychladnúť a vmiešame do nich vajce, potom strúhaný syr a dochutíme soľou a koreninami podľa chuti. Prípadne môžeme pridať údeninu pokrájanú na malé kocky. Z hmoty tvarujeme malé fašírky, ktoré pripravujeme na oleji.
Lievance z ovsených vločiek
Suroviny: 1 hrnček ovsených vločiek, 1 hrnček špaldovej múky, 2 hrnčeky vody alebo obilného (najlepšie ovseného) mlieka, kúsok droždia, 1-2 polievkové lyžice prírodného cukru alebo medu, 1 vajce, soľ, olej na pečenie
Postup: Ovsené vločky zalejeme teplým mliekom alebo vodou. Ovsené mlieko môžeme pripraviť aj zo sušeného podľa návodu. Necháme nabobtnať. Pridáme múku, vajce, soľ a med alebo cukor. V troške mlieka necháme vykysnúť droždie a vymiešame spolu s ostatnými prísadami na redšie cesto. Necháme nakysnúť. Pečieme na oleji na panvici väčšie lievance. Hotové lievance podávame s džemom alebo so sirupom.
''
''