Trstinový cukor

Tajomstvo prírodného trstinového cukru spočíva v tom, že prirodzenou súčasťou jeho zloženia je trstinová melasa, ktorá obsahuje cenné minerálne látky ako horčík, železo, zinok a pod. Podľa obsahu melasy rozlišujeme rôzne druhy trstinového cukru.

Naturala pochádzajúca z Južnej Ameriky má zlatistú farbu a nevtieravo ľahkú karamelovú chuť s príjemnou ovocno-medovou vô
ňou. Pôvodom trstinového cukru je India, kde trstinu  začali pestovať pred 2500 rokmi.

Účinky:

Trstinový cukor predstavuje zdravšiu a chutnejšiu náhradu bieleho repného cukru. Biely rafinovaný cukor bol opakovanou kryštalizáciou ochudobnený o všetky minerály, stopové prvky, vitamíny a iné hodnotné látky, ktoré napomáhajú jeho lepšiemu spracovaniu v organizme. Keďže nepotrebuje pred svojim prijatím do krvného obehu žiadne tráviace pochody a okamžite, už v dutine  ústnej, sa dostáva do krvi, jeho väčšie množstvo predstavuje pre telo šok a záťaž. Naopak cukor, ktorý je obohatený melasou, sa pomalšie vstrebáva a nemá tým na organizmus tak negatívne účinky ako cukor rafinovaný.

V porovnaní s repným cukrom, trstinový cukor má vyšší obsah jednoduchých ovocných cukrov -
glukózy a fruktózy, lepšie stráviteľných v tele vďaka prirodzenej podobe. 

7 dôvodov prečo vyskúšať trstinový cukor

1.Pretože je zdraviu prospešnejší!

    * A zdravší je najmä z dôvodu, že pri jeho spracovaní sa uchovávajú cenné prírodné zložky. Pri výrobe samotného produktu neprechádza surovina viacnásobnou rafináciou a nestráca tak cenné minerály. Navyše hnedý trstinový cukor má vyšší zbytkový obsah jednoduchých ovocných cukrov - glukózy a fruktózy a je teda lepšie stráviteľný v tele vďaka prirodzenej podobe. Prirodzenou súčasťou hnedého trstinového cukru je trstinová melasa bohatá na cenné minerály ako horčík, železo, zinok a pod. Pomer týchto látok je odlišný od tých, ktoré sú obsiahnuté v cukrovej repe, mnohí výživoví odborníci sa preto domnievajú, že hnedý trstinový cukor je na konzumáciu vhodnejší.

2.Pretože má všestranné využitie!

    * Profesionálni pekári a cukrári si už dávno všimli, že hnedý trstinový cukor má nižší bod topenia a absorbuje relatívne menej cudzích a nežiaducich pachov. Všetky tieto vlastnosti sú veľmi dôležité pri pečení, varení karamelu, príprave jemnej glazúry, lahodných cukrových pusiniek, či domáceho džemu. Prípravou teplých jedál sa však zoznam možností využitia nekončí. Hnedý trstinový cukor je základnou surovinou pri výrobe obľúbeného mojita, nedajú na
ň dopustiť všetci barmani a ani baristi, teda profesionáli pracujúci s kávou. Kocka hnedého trstinového cukru podčiarkne chuť horúcich nápojov i studených drinkov.

3.Pretože je dostupný!

    * Všetkým špecifickým potrebám vychádzajú v ústrety Slovenské cukrovary, ktoré  majú vo svojom portfóliu širokú ponuku trstinových cukrov spĺňajúcich tie najnáročnejšie požiadavky na zdravý životný štýl. Zákazníkom sú dostupné v rôznych prevedeniach, šitých na mieru rozličným požiadavkám. Korunný cukor hnedý trstinový sa výborne hodí na pečenie aj na sladenie studených a horúcich miešaných nápojov práve vďaka svojmu špecifickému charakteru. Jednotlivo balené porcie sú ideálnym doplnkom modernej kancelárie a ozdobou každej šálky. Ten, kto si nevie svoju obľúbenú kávu či čaj predstaviť bez kocky cukru, ktorá sa pomaly a zmyselne prepadá cez hustú penu, určite ocení hnedý trstinový cukor kockový. Značka Slovenské cukrovary prirodzene reaguje na potreby svojich zákazníkov preto im prináša radu hnedých trstinových cukrov tej najvyššej kvality.

4.Pretože nás navnadí na zdravý životný štýl!

    * Tiež patríte k ľuďom, ktorí sa už roky chystajú, že začnú zdravo žiť? Ak sa vám to dodnes nepodarilo, pravdepodobne na to idete z nie úplne správneho konca. Možno si dávate zbytočne veľké ciele a máte na seba neprimerane vysoké nároky. Ak je napríklad vašim „problémom' fakt, že milujete sladké, nemusíte sa ho hneď vzdávať a sladká káva pre vás nemusí byť smrteľným hriechom. Vyskúšajte mať vždy v kabelke zopár „záchranných' vrecúšok s hnedým trstinovým cukrom a ušetríte si výčitky svedomia. Majte na pamäti, že sacharidy ľudské telo potrebuje, je preto zbytočné snažiť sa ich vylúčiť z jedálnička. Ich zdravšia podoba urobí telu len dobrú službu.

5.Pretože má skvelú chuť!

    * Ak vás riadky o zdravej stránke hnedého trstinového cukru nepresvedčili a hovoríte si, že cukor ako cukor, hlavne že je to sladké, dovolíme si nesúhlasiť. Aj z hľadiska chuti je hnedý trstinový cukor úplne iná „šálka kávy'. Zbytková melasa mu dodáva jemne karamelovú príchuť, ktorá nevtieravo ozvláštni každý nápoj, či sladký dezert.

6.Pretože je exotický!

    * Cukrová trstina je plodina, ktorej domovom  sú teplé krajiny a jej pôvod siaha až do Novej Guiney. Dnes sa pestuje v oblastiach celého sveta, napr. na Kube, Jáve, v juhovýchodnej Ázii, v Egypte a na južnom pobreží Španielska. Niet sa čomu čudovať, že výsledný produkt má príchuť diaľok. Zlatohnedá farba, exotický pôvod a ešte k tomu aj neodolateľná chuť si už podmanila nejedno sladké srdce túžiace po exotike. Zaujímavosťou je, že z trstinovej melasy sa okrem cukru vyrába skvasovaním rum a zo zbytkov stebiel papier, lepenka a izolačný materiál. Využitie trstiny je teda na 100 %!

7.Pretože sladiť hnedým trstinovým cukrom je „in'

    * Túžba osladiť si život sprevádza ľudí každého veku a tí v snahe neskĺznuť do stereotypu neustále hľadajú alternatívy ku klasickému bielemu cukru. Istú dobu všetci považovali umelé sladidlá za nekalorický sladký zázrak, až kým sa preukázateľne nezistilo, že pre ľudí, ktorí netrpia na cukrovku sú tieto sladidlá nevhodné ba až škodlivé. Za najzdravší spôsob sladenia sa dodnes považuje najstaršie sladidlo vôbec - med. Jeho nevýhoda paradoxne spočíva v jeho nedostupnosti. Rozpoznať pravý med od toho falošného je čím ďalej tým ťažšie. A toho falošného je na pultoch obchodov bohužiaľ čím ďalej tým viac... Je preto pochopiteľné, že ľudia začali dôverovať zdrojom z prírody a tak si hnedý trstinový cukor - staronový produkt razí cestu našťastie už aj do našich kuchýň.