e-mail: mlynzrno@mlyn-zrno.sk
Kuskus
Kuskus je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne. Jedná sa o sparenú a do guličiek vytvarovanú krupicu z tvrdej pšenice . Kuskus sa pri príprave nevarí, ale zalieva vriacou vodou alebo vriacim pokrmom. Kuskus je vhodný ako príloha mnohých jedál z rozličné zeleniny ako napríklad z paradajok, mrkvy, tekvice, cukety, kapusty a väčšinou aj mäsa, či už hydinového, hovädzieho, jahňacieho, alebo tiež ryby. Hodí sa tiež k príprave sladkých jedál, napríklad s mliekom, hrozienkami alebo mandľami.
Dnes sa kuskus vyrába priemyselne ako sušený instantný produkt, ktorý napučí len v horúcej vode.
Základná príprava kuskusu
Kuskus vložte do misy a zalejte vriacou vodou v pomere 1:2. Jemne premiešat vidličkou a nechajte 10 minút odpočinúť pod pokrievkou. Takto pripravený kuskus môžete ďalej upravovať opekaním, marinovaním, dusením, zapekaním a podobne.
Postup:2
250g kuskusu (pre 3-4 osoby)
rastlinný olej
voda (vývar z mäsa alebo zeleniny alebo rýb)
soľ
maslo
Do hrnca nasypte kuskus, pridajte 3 lyžice rastlinného oleje a všetko dobre premiešajte vidličkou.
Medzitým nechajte priviesť k varu 250ml vody s lyžičkou soli . Vodu prelejte na kuskus a pomaly miešajte a varte až sa voda vstrebá. Vypnite varič, prikryte a nechajte štát 2 minutý.
Potom pridajte dva oriešky masla a za občasného miešania vidličkou nechajte na miernom ohni znova 3 min. variť. Vypnite varič a nechajte 8 min. odpočívať a podávajte ako prílohu.
Trvanlivosť: 8 mesiacov
Priemerné výživové hodnoty v 100 g výrobku:
energetická hodnota.....................1573 kJ/374,52 kcal
bielkoviny.........................................12,7 g
sacharidy..........................................77,4 g
tuky....................................................0,6 g
Ponuka balení:
- celofánové vrecko /0,5 kg/
Kus kus sa balí do priesvitného celofánového vrecka v hmotnosti 0,5 kilogramu. Je zviazané povrázkom. Na vrecku je nalepená visačka so zákonnými ukazovateľmi a s vytlačeným názvom druhu.
- 5kg tkanivové vrecko
Zabalené vo vrecku z netkanej textílie.
Iné balenie podľa dohody.
Mlyn Zrno
Miroslav Grznár, Veľké Hoste 182, 956 38 Šišov
tel./fax: 00421387695717, mob.brána: 00421907705129
mobil: 00421905652426
Bulgur
Bulgur je označenie pre predvarenú mierne polúpanú celozrnnú pšenicu, používa sa do pokrmov rôznych úpravách ako náhrada ryže, náhrada jačmenných krúp, súčasť pokrmov. Zeleninové šaláty, príloha k mäsu, do nádievok, fašírok, do polievok. Je ľahko stráviteľný.
Táto surovina sa v našich kuchyniach ešte úplne neudomácnila, hoci ide vlastne o pšenicu - predvarenú a polámanú. Má veľmi príjemnú chuť, u nás sa teší veľkej obľube a úplne vytlačila z našej špajze kuskus. Bulgur je udomácnený aj v kuchyniach severnej Afriky či Stredného východu. No tak toto 'čudo' stačí vsypať do misy a štedro zaliať horúcou vodou, aby sa sparil (asi 10 minút).