e-mail: mlynzrno@mlyn-zrno.sk
Kuskus

Kuskus je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne. Jedná sa o sparenú a do guličiek vytvarovanú krupicu z tvrdej pšenice . Kuskus sa pri príprave nevarí, ale zalieva vriacou vodou alebo vriacim pokrmom. Kuskus je vhodný ako  príloha mnohých jedál z rozličné zeleniny ako napríklad z paradajok, mrkvy, tekvice, cukety, kapusty a väčšinou aj mäsa, či už hydinového, hovädzieho, jahňacieho, alebo tiež ryby. Hodí sa tiež k príprave sladkých jedál, napríklad s mliekom, hrozienkami alebo mandľami.
Dnes sa kuskus  vyrába priemyselne ako sušený instantný produkt, ktorý napučí len v horúcej vode. 
Základná príprava  kuskusu
Kuskus vložte do misy a zalejte vriacou vodou v pomere 1:2. Jemne premiešat vidličkou a nechajte 10 minút odpočinúť pod pokrievkou. Takto pripravený kuskus môžete ďalej upravovať opekaním, marinovaním, dusením, zapekaním a podobne.
Postup:2
250g kuskusu (pre 3-4 osoby)
rastlinný olej
voda (vývar z mäsa alebo zeleniny alebo rýb)
soľ
maslo

Do hrnca nasypte kuskus, pridajte 3 lyžice rastlinného  oleje a všetko dobre premiešajte vidličkou.
Medzitým nechajte priviesť k varu 250ml vody s lyžičkou soli . Vodu prelejte na kuskus a pomaly miešajte a varte až sa voda vstrebá. Vypnite varič, prikryte a nechajte štát 2 minutý.
Potom pridajte dva oriešky masla a za občasného miešania vidličkou nechajte na miernom ohni znova 3 min. variť. Vypnite varič a nechajte 8 min. odpočívať a podávajte ako prílohu.

Trvanlivosť: 8 mesiacov


Priemerné výživové hodnoty v 100 g výrobku:
energetická hodnota.....................1573 kJ/374,52 kcal
bielkoviny.........................................12,7 g
sacharidy..........................................77,4 g
tuky....................................................0,6 g


Ponuka balení:

- celofánové vrecko /0,5 kg/
Kus kus sa balí do priesvitného celofánového vrecka v hmotnosti 0,5 kilogramu. Je zviazané povrázkom. Na vrecku je nalepená visačka so zákonnými ukazovateľmi a s vytlačeným názvom druhu.
- 5kg tkanivové vrecko
Zabalené vo vrecku z netkanej textílie.


Iné balenie podľa dohody.
Mlyn Zrno
Miroslav Grznár, Veľké Hoste 182, 956 38  Šišov
tel./fax: 00421387695717, mob.brána: 00421907705129
mobil: 00421905652426
SVK
CZE
GBR
GER
POL
RUS
UKR
ROM
FRA
HUN
SLO
úvodná strana
ponuka výrobkov
cenník
spôsob balenia
recepty
záhradníctvo
kontakt + predaj
o firme
BIO výroba
knižka Zamúčené histórie
rôzne dopyt
a predaj
fotogaléria mlyna
spôsob rozvozu
Bulgur

Bulgur je označenie pre predvarenú mierne polúpanú celozrnnú pšenicu, používa sa do pokrmov rôznych úpravách ako náhrada ryže, náhrada jačmenných krúp, súčasť pokrmov. Zeleninové šaláty, príloha k mäsu, do nádievok, fašírok, do polievok. Je ľahko stráviteľný.

Táto surovina sa v našich kuchyniach ešte úplne neudomácnila, hoci ide vlastne o pšenicu - predvarenú a polámanú. Má veľmi príjemnú chuť, u nás sa teší veľkej obľube a úplne vytlačila z našej špajze kuskus. Bulgur je udomácnený aj v kuchyniach severnej Afriky či Stredného východu. No tak toto 'čudo' stačí vsypať do misy a štedro zaliať horúcou vodou, aby sa sparil (asi 10 minút).