e-mail: mlynzrno@mlyn-zrno.sk
Mlyn Zrno
Miroslav Grznár, Veľké Hoste 182, 956 38 Šišov
tel./fax: 00421387695717, mob.brána: 00421907705129
mobil: 00421905652426
Slnečnicové semená lúpané
Slnečnicové semená obsahujú až 22% bielkovín a 50% oleja. V 100 g obsahujú 30 g nenasýtených tukov a 30 mg kyseliny linolovej. Je to zásadne priaznivo pôsobiace na cholesterol. 100 g týchto malých pokladov obsahuje 7 mg železa. Múka vyrobená zo slnečnicových semien je najbohatším zdrojom železa vo svete. Slnečnicové semená obsahujú veľa draslíka. Ďalej sú bohaté na horčík, fosfor, pomáhajú organizmu vstrebávať vápnik. V 1 dcl je až 174 mg vápnika. Priaznivo pôsobí na tvorbu kostí. Slnečnicové semená sú silným zdrojom vitamínov B, najmä tiamínu a niacínu, ktoré chránia zdravie.
Priemerné nutričné hodnoty v 100 g výrobku:
· energetická hodnota 2434 kJ / 579,52 kcal
· bielkoviny 27 g
· sacharidy 15 g
. tuky 49 g
Sezamové semená olúpané
Sezamové semená pochádzajú z osiva strukov Sesamum indicum.
Sezamové semená sú považované za jedni z najstarších korenín, a tak príťažlivé, že sa stali neoddeliteľnou súčasťou rozmanitej kuchyne v celej Indii, Sumer, Egypt a Anatólie, kde sa pestuje. Historici veria, že pôvodná vlasť, sezam, je indický subkontinent.
Sezamové semená sú vhodné na upevňovanie svojho zdravia. Nielenže sú sezamové semienka veľmi dobrým zdrojom mangánu a medi, ale sú tiež dobrým zdrojom vápnika, horčíka, železa, fosforu, vitamínu B1, zinku a vlákniny. Okrem týchto dôležitých živín, sezamové semienka obsahujú dve unikátne látky: sesamin a sesamolin , a bolo preukázané, že majú účinok na zníženie hladiny cholesterolu u ľudí, a aby sa zabránilo vysokého krvného tlaku. Sesamin tiež zlepšuje ochranu pečene pred oxidačným poškodením. Sezamové semená sú veľmi dobrým zdrojom medi a vápnika. Podobne ako väčšina semien a orechov aj sezamové semienka sú vysoko kalorické a preto by nemali byť konzumované vo veľkom množstve.
Sezamové semená sa pridávajú do chleba, alebo na povrch rohlíkov , prípadne sa pečú sezamové tyčinky. Celé semená sa pridávajú do šalátov. V Grécku sa používajú do koláčov, zatiaľ čo v Togu sú semená hlavnou zložkou polievky. Na Sicílii a vo Francúzsku sa vyrábajú sezamové záviny. V Pakistane a Indii sa vyrábajú sladké gule nazývanej 'Pinna'. Prášok zo sezamu a suchých čili sa používa na zlepšenie chuti .
Priemerné výživové hodnoty v 100 g výrobku:
- bielkoviny 17.70 g
- tuky 49,67 g
- sacharidy 23,45 g
- využiteľná energia 2397 kJ
Tekvicové semená - lúpané
Plodová zelenina - tekvica obyčajná - latinský názov Cucurbita pepo L. Bezšupkové tekvicové semienka majú tmavo zelenú farbu. Sú príjemne chrumkavé bohaté na kalórie. Okrem toho sú plné vlákniny, vitamínov, minerálov. Vitamín E je silný antioxydant rozpustný v tukoch. Semená obsahujú veľmi dobrú úroveň základných minerálov ako je meď, mangán, draslík, vápnik, železo, horčík, zinok a selén.
Priemerné výživové hodnoty v 100 g výrobku:
bielkoviny 30,23 g
sacharidy 10,71 g
tuky 49 g
energia 2340 kJ
Ľanové semienka LINUM USITATISSIMUM
Ľanové semienka sú drobné, lesklé, tmavo hnedej farby, oválne. Obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok, z ktorých sú najdôležitejšie nenasýtené mastné kyseliny, vláknina a lignín (fytoestrogény). Je bohaté na omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú významné pre výživu. Celá semená sú stabilné a dajú sa skladovať dlhšiu dobu. Môžu sa používať aj pomleté alebo podrvené.
Priemerné nutričné hodnoty v 100 g výrobku
bielkoviny 18,3 g
sacharidy 28,9 g
tuky 2,1 g
energia 2234 kJ
RASCA CELÁ - CARUM CARVI
Rasca patrí medzi najstaršie korenia, rastie divo v celej Európe, severnej Afrike a prednej Ázii. Jej štipľavá aróma a korenistá, jemne horkastá chuť z nej robia jedno z najvýraznejších ochucovadiel. Je nevyhnutnou prísadou pri pečení chleba a ďalších druhov pečiva. Používa sa na dochutenie polievok, zemiakov, kapusty, ale aj pri pečení mäsa, rýb a mastných pokrmov.
Ponúkame v balení 0,5 kg.
Priemerné výživové hodnoty:
bielkoviny.................12
sacharidy..................60
využ.energia..........1273 kJ